keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

HESARI YLLÄTTÄÄ

Tämäkin täytyy arkistoida (viitaten tämänpäiväiseen arkistointi-intoon edellisen postaukseni kohdalla) - jo pelkästään sen vuoksi, että se löytyy poikkeuksellisesti Helsingin Sanomista!

Häirinnästä ja uhkailusta tuli valkoisen viljelijän arkea Zimbabwessa (otsikon tehostevärin lisännyt isovimma)
14.7.2009 21:38
Anu Nousiainen
Helsingin Sanomat
Markku Niskanen / HSDirk Visagie viljelee kukkia Chegutussa Zimbabwessa.

Chegutu/Zimbabwe. Valkoinen zimbabwelainen Dirk ja Heidi Visagien viljelijäperhe on lukittu kotiinsa useita kertoja viime vuosina ja he ovat saaneet kymmeniä häätömääräyksiä.

Valtaosa pelloista on takavarikoitu, satoja on varastettu ja appelsiinitarha poltettu. Maanvaltaajat ovat leiriytyneet pihalle ja käyttäytyneet uhkaavasti.

Visagien perheen tarina on tyypillinen valkoisen zimbabwelaisen viljelijäperheen tarina. Häirinnästä ja uhkailusta huolimatta he eivät ole paenneet Zimbabwesta.

Visagien perhe on joutunut monen muun valkoisen perheen tavoin Zimbabwen presidentin Robert Mugaben maareformin sijaiskärsijäksi.

Kun maan valtaaminen valkoisilta alkoi vuonna 2000, Zimbabwessa oli vielä 4 500 valkoista maatilaa. Nyt tiloja on enää kolme–neljäsataa.

Visagien tilan kohtaloa on käsitelty useasti oikeudessa. Joka kerta Visagiet ovat voittaneet, mutta häirintä ja uhkailut ovat jatkuneet.

Noin 80 hehtaaristaan Visagiet voivat viljellä enää vajaata kahdeksaa. Entisiä papu-, maissi- ja puuvillapeltoja ei viljele nyt kukaan.

Maan uusjako syöksi Zimbabwen talouden sekasortoon. Valkoiset suurtilat tuottivat yli puolet Zimbabwen vientituloista ja työllistivät satojatuhansia mustia.

Nyt Zimbabwe joutuu tuomaan ruokaa ulkomailta, sillä oma ruoantuotanto on romahtanut.

http://uutiset.msn.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Häirinnästä%20ja%20uhkailusta%20tuli%20valkoisen%20viljelijän%20arkea%20Zimbabwessa/1135247669508?ref
=msn

Ei kommentteja: